Pietre la rinichi - Renoregim

calculi renali - pietre la rinichi - litiaza renala

Cum se formează pietrele la rinichi? Cum le putem preveni?

În videoclip vom vedea cum se formează calculi renali și cum putem să tratăm si să prevenim apariția lor. După vizionare vom parcurge împreună toate etapele în care se formează și se tratează litiaza renală cu ajutorul informațiilor obținute de la Clinica Mayo din S.U.A.

După cu am văzut pietrele la rinichi pot fi de mai multe tipuri

Calculi renali sunt cristale agregate incluse într-o anumită matrice. Acestea se clasifică în funcție de specificul cristalelor pe care le conțin.

Cunoșterea tipului de piatra la rinichi ajută la determinarea cauzei și poate da indicii cu privire la modul de  reducere a riscului de a  mai dezvolta în continuare alte  pietre la rinichi.Tipurile de pietre cele mai întâlnite sunt;

  • Pietrele de calciu. Cele mai multe pietre sunt pietre de calciu (80%), de obicei sub formă de oxalat de calciu. Oxalat este o substanță naturală ce se găsește in produsele alimentare. Unele fructe si legume, precum  nucile si ciocolata, au un nivel ridicat de oxalati. Ficatul produce, de asemenea, oxalați. Factori de dietă, doze mari de vitamina D, by-pass intestinal și mai multe tulburări metabolice pot crește concentrația de calciu sau oxalat în urină. Pietre de calciu pot fi și sub formă de fosfat de calciu.

  • Struvite. Pietrele struvite se formează datorită unei infecții, cum ar fi o infecție a tractului urinar. Aceste pietre se pot dezvolta rapid și să devină destul de mari fără să prezinte niciun fel de  simptome sau un avertisment cât de mic

  • Pietrele de acid uric. Pietre de acid uric se pot forma la persoanele care nu beau suficiente lichide sau care  pierd prea mult lichid (prin transpirație), cei care au o dieta bogată în  proteine și cei care au gută. Anumiți factori genetici, de asemenea, poate crește riscul de formare a pietrelor  de acid uric.

  • Pietrele de cistina. Aceste pietre se formeaza la persoanele cu o afectiune ereditară care este o tulburare a transportului de un aminoacid (un bloc de proteine) numit cistină rezultat în cistinurie (un exces de cistina în urină) denumită (cistinurie).

Formarea calculilor urinari

- Atat cercetarile clinice (pe bolnavi), cat si cele experimentale (pe animale de laborator) nu au reusit sa aduca o lumina completa in aceasta problema, intrucat, in aceleasi imprejurari, litiaza nu apare todeauna. Se iau in considerare factorii climatici, geologici, constitutionali , nutritionali, metabolici si endocrini.

Pietrele la rinichi se formeaza cand urina conține mai multe substanțe care formează cristale - cum ar fi calciu, oxalat și acid uric - aceste cristale se formează când urina este prea concentrată in substante insolubile.

 Se stie ca urina este o solutie suprasaturata de saruri si substante organice. Unele din substantele pe care le contine, ca acidul uric, urati de calciu, fosfatii si carbonatii sunt foarte putin solubili in apa . De exemplu, 1g de acid uric, constituentul urinar cel mai putin solubil, are nevoie de 25 l de apa pentru a fi dizolvat. Experientele facute  au aratat cum totusi organismul poate reusi ca intr-o cantitate  de 1,2 - 1,5 litri de urina sa mentina dizolvate toate aceste substante.

- Prezenta aciditatii urinare si a unor substante minerale sau organice s-au dovedit a fi responsabile  de aceasta actiune. Astfel solubilitatea acidului uric este favorizata de prezenta fosfatului de sodiu, a ureei, ca si de existenta unei aciditati nu prea mari. Cercetarile au demonstrat ca o crestere a ph de la 5 la 6 dubleaza  solubilitatea acidului uric. Oxalatul de calciu este mentinut solubil de sarurile de magneziu (element activ ce se gasește in coada calului). In absenta lor el precipita (se solidifica). Pe  de alta parte, acidul citric produce cu  ionii de calciu , compusi solubili si impiedica formarea oxalatului de calciu.

- Solubilitatea fosfatului de calciu este favorizata de prezenta fosfatului de sodiu, a oxalatului de sodiu, ureei, carbonatului de calciu , vitaminei C si altor acizi organici.

- Un rol important  in mentinerea solubilitatii sau precipitarii sarurilor il are ph-ul urinar. Normal urina are un ph  cuprins intre 5 si 6. Daca urina este prea acida (ph sub 5,5), si aceasta se produce cu un regim bazat preponderent  pe carne, acidul uric si sarurile sale, uratii, precipita si se produce litiaza urica. Daca dimpotriva urina devine prea alcalina ( peste7,5) precipita fosfatii si carbonatii acest fenomen se datoreaza  dietei excesiv vegetariene si in cazul infectiilor aparatului urinar.

- Experientele de laborator au aratat rolul important jucat de ph- ul urinei in mentinere solubilitatii constituentilor urinari.

- Pe langa fructuatiile de ph ale urinei, pentru formarea calculilor renali este necesar,  sa se adauge un mic cristal  sau sedimentele sa fie lasate in repaos cateva ore. Aceste situatii sunt realizate in organism in conditii de staza urinara sau de infectii, cand microbi sau celulele mucoasei descuamate pot constitui nucleul de formare al calculului.

- In consecinta mentinerea urinei intru-un interval de ph de 5,8 -7,3 in paralel cu consumul a cel putin 2l de lichide pe zi si evitarea infectiilor urinare pot prevenii cu succes formarea de nisip sau calculi urinari.

Tratament pentru eliminarea pietrelor si nisipului din rinchi si caile urinare

- Dupa cum am vazut mai sus trebuie indeplinite cateva conditii pentru eliminarea calculilor renali.

- Astfel mentinerea ph -ului urinei in limitele de 5,8 -7,3 se face cu ajutorul tratamentului  BLEMAREN N.

- Eliminarea cristalelor si microbii produsi de  infectia urinara se face cu RENOREGIM

Aceste două preparate luate comcomitent garantează in proporți de 90 % reușita dizolvării și eliminării pietrelor din rinichi. În același timp trebuie ținut cont de următoarele sfaturi;

-Trebuie evitate dietele cu multa carne si trebuie consumat cel putin 2 l de lichide pe zi iar tot odata renuntat la o viata sedentara.

- O dieta care este bogata in proteine, sodiu și zahăr poate crește riscul de formare a  anumitor tipuri de pietre la rinichi. Acest lucru este valabil mai ales cu o dieta bogata in sodiu. Prea mult sodiu in alimentatie creste cantitatea de calciu și  rinichi trebuie să filtreze acest calciu fapt care creste în mod semnificativ  riscul de formare de  pietre la rinichi.

- Boli digestive si anumite inervenții chirurgicale precum by-pass gastric, boli inflamatorii intestinale sau diaree cronica poate determina modificări în procesul digestiv care afecteaza absorbtia de calciu și  de apă care duce la creșterea nivelurilor de substanțe care formează piatra în urină.