







Descriere
Phyllanthus niruri – Chanca Piedra
tratament calculi renali si biliari
Este o plantă originară (India) din zonele tropicale frecvent întâlnita în zonele de coastă ; creşte în flora spontană sub forma unor tufe sau este cultivată. Rar depăşeşte 60 cm în înălţime, are coaja verde deschis şi frunzele asemănătoare cu cele de salcâm. Florile sunt mici, alb-verzui. Fructele apar ca nişte mici capsule de câţiva milimetri conţinând seminţele. Phyllanthus niruri este cel mai bine cunoscuta sub numele comun de stonebreaker sau de semințe de sub-frunza.
In mod tradiţional, în medicina indiana (ayurveda) se foloseşte toată planta pentru acţiunile sale hepatoprotectoare, antiicterice, antivirale, litotritice (litiaza renală), antihipertensive, antidiabetice, etc. în sistemul ayurvedic este cunoscută şi sub denumirea de Bhumi amalaki – Chanca Piedra în limba spaniolă și Quebra-Pedra în portugheză.
Principalele substanţe active identificate în extractul de Phyllanthus niruri sunt lignani (phyllantina, hipophyllantina, lintetralin, nirurin, phyltetralin), flavonoide (quercetina, astragalina, rutina, etc.), taninuri, terpene, triterpene, etc.
Efectele antivirale sunt mai intens studiate din 1980 încoace, de când un grup de cercetători japonezi au observat că extractul apos de Phyllantus niruri blochează reverstrascriptaza virusului imunodeficientei umane (HIV).
Mai apoi s-a determinat şi faptul că unele dintre substanţele extrase din Phyllanthus pot bloca şi alte enzime virale, de exemplu polimeraza virusului hepatitei B, împiedicându-l astfel să se înmulţească.
Mai mult, substanţele din această plantă se leagă de antigenele de suprafaţă ale virusului hepatitei B (HBsAg), interferând în acest fel cu mecanismele de intrare a virusului în celule unde ar urma să se multiplice. Potrivit rezultatelor studiilor efectuate de Venkateswaran şi colaboratorii, unele dintre animalele de experienţă pe care s-au efectuat studiile au devenit “curate” din punct de vedere virusologic, adică nu a mai putut fi identificată nici urmă de infecţie virală.
Într-un experiment efectuat pe 37 de pacienţi cu hepatitia B s-au administrat timp de 30 de zile câte 600 mg de pulbere de Phyllantus niruri pe zi. La două săptămâni după terminarea tratamentului 59% dintre pacienţi nu mai prezentau antigenul HBs în sânge.
Avantajul folosirii plantei Chanca Piedra, este eliminarea tuturor cristalelor din tractul urinar si eradicarea completa a calcifierilor sau pietrelor din rinichi, dar mai poate fi utila si pentru:
- Reduce inflamatiile si spasmele;
- In cazul celor cu insuficienta renala, creste frecventa urinarilor;
- Reduce durerea din partea inferioara a abdomenului (in timpul ciclului menstrual);
- Reduce febra ( nu se administreaza sub 10 ani);
- Protejeaza si detoxifica ficatul;
- Puternic diuretic;
- Omoara virusii si bacteriile;
- Elimina viermii intestinali;
- Scade tensiunea arteriala, nivelul glicemiei si colesterolului.
Dozare şi administrare
Se foloseste planta intreaga (frunze, tulpina si radacina).
Dacă se foloseşte singură această plantă, atunci se administrează între 600 şi 900 mg de de plantă pe zi, impărţita în 3 prize. Se face infuzie timp de 5 minute, din 1-2 lingurite de planta tocata la o cana de 250ml apa ferbinte.Se administreaza de 3 ori pe zi (inainte de mesele principale),cu 20min inainte de masa. Ca şi durată, tratamentul ar trebui să dureze şase săptămâni, apoi pauză două săptămâni după care se repetă analizele medicale. Dacă se foloseşte în amestec cu alte plante în diverse preparate disponibile comercial, atunci se urmăreşte a se respecta dozajul şi modul de administrare scris în prospectul acelui produs.
Efecte adverse
Contraindicaţii. Până în momentul de faţă nu au fost raportate efecte adverse considerabile la pacienţii care au urmat un tratament cu Phyllantus niruri la dozele terapeutice menţionate.
Studii clinice
Un studiu clinic cu Phyllanthus niruri, a indicat că ar putea reduce nivelul de calciu din urina. Un studiu ulterior efectuat asupra a 150 de pacienti pe o perioada de 6 luni a indicat că un extract din aceasta planta reduce incidenta de formare a pietrelor in rinichi, și a concluzionat, ” Administrarea regulata de P. niruri dupa litotripsia extracorporala duce la o rata scazuta a recurentei (reaparitia pietrelor la rinichi). Eficacitatea sa și lipsa absolută de efecte secundare face acest tratament sa fie adecvat pentru protejarea sistemului urinar de microlitiaza si formarea de depozite de nisip ” Un studiu recent pe sobolani a constatat că Phyllanthus niruri sa dovedit a interfera cu mai multe etape de formare a pietrei, reducând agregarea cristalelor, modifica structura și compoziția lor, precum modifica si interacțiunea dintre cristale cu celule tubulare care conduc la reducerea endocitozei ulterioare.
Femei insarcinate si copii
Nu s-a constatat nici o problemă la administrare femeilor însărcinate sau care alăptează, dar nu s-au efectuat suficient de multe studii pentru această situaţie. In opinia noastra ar fi totuşi de preferat să se evite administrarea la femeile însărcinate, care alăptează şi la copiii sub 10 ani. Dacă totuşi se administrează este bine să mergeţi la medic dacă apare orice semn sau simptom care până în momentul acela nu exista.
Detalii produs
Produse similare














