Alimentatia poate influenta crizele de astm.
Precum alimentatia joaca un rol esential in afectiuni cardiovasculare, diabet sau obezitate, tot asa dieta pe care o urmati poate ameliora sau, dimpotriva agrava simptomele astmului.
In timpul metabolismului alimentele au nevoie de oxigen pentru a fi transformate in energie. Pentru descompunerea carbohidratilor se consuma mai mult oxigen decat pentru grasim sau acizi grasi si se produce prin urmare mai mult dioxid de carbon. Astfel o dieta saraca in carbohidrati dar bogata in grasimi sanatoase, va ajuta in procesul de respiratie.
Alimentele si suplimentele care ajuta in lupta cu astmul
Minerale precum magneziu si vitaminele A,D si E reduc frecventa crizelor astmatice si inbunatatesc sanatatea plamanilor. Pe acestea le gasiti in morcovi, cartofi dulci, vegetale cu frunze verzi, brocoli, avocado, somon, lapte, oua, semintele de dovleac, migdale sau chiar ciocolata neagra sau le puteti obtine din suplimente alimentare.
S-a demonstrat ca fructe precum merele, afinele, strugurii sau bananele si plante precum Lichenul de Islanda ,cimbru, echinacea sau arborele de Tolu, sustin functionarea plamanilor, scazand riscul de astm si respiratie sueratoare in cazul copiilor.
Alimentele antiinflamatoare si antioxidante contribuie la reducerea inflamatiei cronice a cailor respiratorii, cu conditia sa nu fiti alergici la unele dintre ele. Acestea sunt: seminte de in, o sursa importanta de acizi grasi omega-3 si antiinflamantori; rodiile si fructele de padure bogate in fibre, vitamine si antioxidanti.
Doua condimente cu puternic rol antiinflamantor, ghimbir si turmeric, pot fi incluse in alimentatia zilnica sub diferite forme, bauturi calde sau reci, salate, alimente preparate termic.
Alimente care trebue evitate
Exista substante ce pot provoca intensificarea simpomilor astmului, ducand pana la crize ce necesita utilizarea de inhalatoare sau alte medicamente:
- Sulfiti, conservanti care se gasesc in vin si in anumite fructe uscate;
- Alimentele care produc gaze; leguminoase,varza, ceapa, usturoi, bauturi carbogazoase;
- Alimente bogate in acid salicilic: fructe uscate, condimente (curry, ienibahar, anason, ardei cayenne, marar, scortisoara, cuisoare, mustar, chimen, alimente procesate;
- Ingrediente artificiale: conservanti, coloranti arome.
Daca ati fost diagnosticat cu astm sau aveti crize astmatice, cu respiratie sueratoare, dificultate de a respira, dar si cu alergii alimentare, este esential sa aveti in vedere riscurile la care va expuneti cand consumati alimente cu potential alergenic.
Dr, Slevoaca D